Naantalin seurakuntalaisilla on myönteinen kuva omasta seurakunnastaan. Tämä tuore tutkimustieto on linjassa siihen, mitä yleensä Suomessa ajatellaan kirkosta. Naantalissa se on helppo ymmärtää, seurakunta on sopivan kokoinen, riittävän suuri eikä kuitenkaan liian suuri. Seurakunta kykenee vastaamaan pääosin niihin haasteisiin joita seurakuntalaiset sille asettavat. Historiakin selittää osaltaan seurakunnan asemaa naantalilaisten mielissä. Onhan kaupunki alun perin rakennettu luostarikirkon ympärille.

Jännitettä myönteisten mielikuvien rinnalle tuo se, että seurakunta edustaa muuttuvassa yhteiskunnassa pysyvyyttä. Vanhoillisuus on väistämätön seuraus kirkon perustehtävästä, joka on pysynyt samana koko sen olomassaolon ajan. Kuitenkin kirkon, myös Naantalin seurakunnan pitää seurata aikaansa ja kehittyä ympäröivän maailman muuttuessa. Seurakunta ei saa muuttua ja kuitenkin sen pitää muuttua.

Perustehtävä, evankeliumin julistaminen pysyy. Sitä ei voi muuttaa tai seurakunta lakkaa olemasta. Sen sijaan rakenteita voidaan muuttaa, kunhan ei hävitetä niitä asioita, joista tavallinen ihminen tunnistaa seurakunnan. Vanhaa kirkkorakennusta tai siellä pidettävää jumalanpalvelusta ei saa uudistaa tunnistamattomaksi. Noin kymmenen vuotta sitten Suomessa uudistettiin jumalanpalvelusta, jolloin koeteltiin perusteita. Aluksi näytti siltä, että seurakuntalaiset vieraantuivat yhteisestä jumalanpalveluksesta ja kävijämäärät laskivat huolestuttavasti. Sittemmin uudistus osoittautui oikean suuntaiseksi ja seurakuntalaisten jumalanpalveluksiin osallistuminen on palannut aiemmalle tasolle. Hetkittäin ihan tavallisessa messussa on aistittavissa juhlan tuntua, kun saa kokea kymmenien ihmisten keskellä yhteenkuuluvuutta toisten kanssa.

Kirkossa on tilaa vielä paljon isommalle joukolle ihmisiä. Seurakunnan on etsittävä keinoja jumalanpalveluksen kynnyksen madaltamiseksi ja osallistumisen helpottamiseksi. Niinpä olemme Naantalissa suunnitelleet pääjumalanpalveluksen aloitusajan siirtämistä. Aloitus siirrettäisiin totutusta kello kymmenestä kello yhteentoista. Muutos ei näytä suurelta, mutta silti se edellyttää kirkkovaltuuston päätöstä sekä tuomiokapitulin hyväksymistä. Uusi käytäntö on tarkoitus saattaa voimaan tämän vuoden adventista alkaen. Kevään aikana aiomme kysyä seurakuntalaisten mielipidettä asiasta. Aika näyttää mitä aiottu uudistus tuo seurakunnan elämään ja seurakuntalaisille.